Stress ή Άγχος; STOP 🛑 για 5 λεπτά! ⏰

Stress ή Άγχος; STOP 🛑 για 5 λεπτά! ⏰

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πια τι είναι το stress! Αν προσπαθήσετε να ψάξετε στο internet το ο,τιδήποτε με τη λέξη stress ως όρο αναζήτησης, θα βρεθείτε με άπειρα άρθρα, απόψεις, τεχνικές και θεραπείες απέναντι σας, που μάλιστα θα υπόσχονται μια ζωή απαλλαγμένη από το stress!

Στη δική μου δουλειά θα σας πω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που συναντώ αντιμετωπίζουν άγχος στην καθημερινότητα τους και δυσκολία στο να το διαχειριστούν... Παιδιά, μικροί, μεγάλοι, από όλους ακούω να μου λένε το ίδιο και να υποφέρουν πραγματικά.

Τι είναι stress όμως και τι είναι άγχος; Κι όμως, αν αναρωτιέσαι υπάρχει διαφορά, και είναι σημαντικό να τη γνωρίζεις ώστε να αρχίζεις να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, τα όρια των σκέψεων σου αλλά και του σώματος σου.

Stress είναι όταν το σώμα μόνο του απαντάει φυσιολογικά σε κάθε τι που κρίνει ότι είναι απειλητικό για τη υγεία του. Αναφερόμαστε δηλαδή σε μια καθαρά αμυντική στάση του οργανισμού, την οποία διαθέτουμε όλοι, με τη βοήθεια της οποίας καταφέρνουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από διάφορους κινδύνους. Όπως για παράδειγμα αν πάω να διασχίσω το δρόμο και ξαφνικά εμφανιστεί ένα αυτοκίνητο μπροστά μου, το σώμα μου και ο εγκέφαλος μου συντονίζονται και με εντολές που στέλνουν μεταξύ τους, αυτόματα ξεκινάω να τρέχω για να σωθώ.

Δε θα αναλύσω την όλη νευροφυσιολογία του stress εδώ -θα τα πούμε αυτά σε άλλο blog post-, αλλά ειλικρινά είναι μαγικό πόσες ορμόνες και πως όλα μας τα ζωτικά όργανα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία... διάσωσης! Και μετά; Το σώμα και ο εγκέφαλος όταν αντιληφθούν ότι ο κίνδυνος πέρασε, τότε ηρεμούν και χαλαρώνουν... Σε αυτή τη διαδικασία λοιπόν εμείς απλώς εκτελούμε εντολές του εγκεφάλου, τίποτα παραπάνω.

“Μέχρι εδώ όλα αυτά που περιγράφεις είναι stress! Το άγχος όμως τι είναι;”

Άγχος είναι όταν ο εγκέφαλος, μέσα από διάφορες αρνητικές σκέψεις που κάνει, στέλνει μήνυμα υποθετικού κινδύνου στο σώμα. Κι αυτό φυσιολογικότατα αρχίζει να ανταποκρίνεται στα.. σενάρια κινδύνου! Για σκέψου, πως το κάνει; Μήπως αρχίζουμε να βοηθάμε κι εμείς τον εγκέφαλό μας, βάζοντας στη σκέψη μας τις λέξεις "Αν", "Μπορεί", "Μήπως", "Και αν";

Πολύ απλά λοιπόν, στη διαδικασία του άγχους το σώμα μας απαντάει σε δικές μας σκέψεις φόβου και κινδύνου που κάνουμε, όχι σε υπαρκτό κίνδυνο που αφορά την επιβίωση μας. Μην ξεχνάτε όμως ότι το σώμα ανταποκρίνεται πάντα σε ό,τι μήνυμα του στέλνει ο εγκέφαλος, είτε είναι αληθινός κίνδυνος είτε όχι. Εκεί εντοπίζεται η όλη διαφορά του stress και του άγχους. Ότι στην πρώτη περίπτωση κινδυνεύω πραγματικά αλλά στη δεύτερη αφήνω να με κυριεύσει η σκέψη του τι μπορεί να γίνει αν.....

Υπάρχει μια πολύ απλή καθημερινή άσκηση, που στόχο έχει να σταματήσει τη σκέψη και να μας βάλει στη διαδικασία να αφουγκραστούμε τόσο τα μηνύματα του σώματος και του εγκεφάλου μας. 5' μόνο χρειάζονται, και πιστέψτε με, είναι ευεργετικά!

Η τεχνική S.T.O.P. 🛑

S: Stop ό,τι κάνεις αυτή τη στιγμή!

Τ: Tώρα, αυτή τη στιγμή πάρε 5 βαθιές αναπνοές. Μπορείς αν θέλεις για 1' να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου, όπου και η εισπνοή και η εκπνοή θα γίνεται από τη μύτη. Παρατήρησε την αναπνοή σου, προσπάθησε να συγκεντρωθείς σε αυτή.

Ο: Όραση - Παρατήρηση. Άρχισε με τα μάτια σου να παρατηρείς το περιβάλλον γύρω σου, τα χρώματα, τους ανθρώπους και μετά εσένα. Παρατήρησε και δώσε προσοχή για αυτό το λεπτό τόσο στα συναισθήματά σου όσο και το σώμα σου. Όταν μπορούμε να παρατηρήσουμε και επομένως να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα μας, ο εγκέφαλος σταματάει να προκαλεί αυτόματα το φόβο και το άγχος. Ο λόγος; Δέχεται ότι εσύ έχεις πια αναλάβει να παρατηρείς αν συμβαίνει κάτι επικίνδυνο κι επομένως δεν χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση για να σε προστατεύει. Έτσι ηρεμεί ο εγκέφαλος και χαλαρώνει..

P: Προχώρησε και κάνε κάτι που θα σε ευχαριστήσει αυτή τη στιγμή. Μια σκέψη, μια κίνηση, ο,τιδήποτε σε φέρνει σε επαφή με αυτό που αισθάνεσαι. Αν είσαι σε ένα πάρκο, κάτσε στο γρασίδι για ένα λεπτό και απόλαυσε αυτή την παύση. Αν είσαι στο αυτοκίνητο, ψάξε ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο και τραγούδησε... Τόσα πολλά που μπορείς να κάνεις αρκεί να σταματήσεις για ένα λεπτό και να ασχοληθείς με εσένα και τίποτα άλλο!

 

 

Φαντάζεσαι πως θα είναι αργότερα, μετά από ημέρες, μήνες ή και χρόνια που θα έχεις εκπαιδευτεί σε αυτή την άσκηση και θα μπορείς να χαρίζεις για 5' κάθε ημέρα ένα χαμόγελο στο δικό σου σώμα και εγκέφαλο;

Εγώ θα σου εύχομαι να είναι πολλά αυτά τα 5λεπτα και όχι μόνο ένα κάθε ημέρα! Ξεκίνησε την προσπάθεια και θα ανακαλύψεις κι εσύ τη μαγεία του να απολαμβάνεις την ουσία της κάθε ημέρας, της κάθε στιγμής, του κάθε ηλιοβασιλέματος και της κάθε εικόνας που θα έχεις μπροστά σου... Αυτά μας ομορφαίνουν τη σκέψη και τη ματιά!

Γιατί... it's all in your brain! 😉

Καλή συνέχεια σε όλους σε ό,τι κάνετε!

 
Elisabeth_Sig.png
Just Do It Right!

Just Do It Right!

You are the sunshine of my.. brain! ☀️🎵

You are the sunshine of my.. brain! ☀️🎵