Brain Alarm System!

Brain Alarm System!

Το ξέρεις ότι διαθέτεις ένα συναγερμό στον εγκέφαλο σου ο οποίος ενεργοποιείται και "χτυπάει" όταν ελπίζεις και όταν αγχώνεσαι;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μου όταν ελπίζω;  Η ελπίδα για τον εγκέφαλο μας είναι είναι λόγος ύπαρξης (raison d'être) όπως λέει και μια πολύ αγαπημένη φίλη. Ελπίδα σημαίνει με άλλα λόγια, ότι κάνεις μια συμφωνία με τον εαυτό σου, πως θα τα καταφέρεις και θα βρεις μια λύση. Κάνεις μια συζήτηση με τον εαυτό σου και το ξέρουμε από πολλές έρευνες που έχουν γίνει, ότι όταν μιλάμε με τον εαυτό μας μειώνεται το stress σημαντικά! Και όταν μιλάς στον εαυτό σου, αυτό που καταφέρνεις είναι να επηρεάζεις τόσο συνειδητές όσο και ασυνείδητες διαδικασίες.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ελπίζω;

Ο εγκέφαλος, στο συναίσθημα της ελπίδας ενεργοποιείται και κυρίως ενεργοποιεί το alarm system. Πως; Διακρίνοντας αλλαγές στην έκφραση του προσώπου μας λόγω συναισθήματος. Παραδείγματος χάρη, όταν δεν ελπίζουμε, το πρόσωπο μας αποκτά μια φοβισμένη εικόνα. Έγινε μια έρευνα και διαπιστώσαμε σε brain scans που κάναμε ότι όταν ένας άνθρωπος παρατηρεί ένα φοβισμένο πρόσωπο και ακόμα περισσότερο το δικό του, έστω και για 180 milliseconds, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται και αντιδρά με άγχος.  Η εικόνα πολλές φορές είναι τόσο γρήγορη που μπορεί κάποιος συνειδητά να μην το αντιλαμβάνεται, ο εγκέφαλος όμως το λαμβάνει ως ερέθισμα και ο άνθρωπος υποσυνείδητα αντιδρά.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί καθημερινά στη ζωή μας, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί το alarm system ακόμα και αν εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι.. Το alarm system του εγκεφάλου μας είναι συνδεδεμένο αυτόματα με την λογική του εγκεφάλου και ως συνέπεια η λογική αυτή καθορίζει και τις αντιδράσεις μας.  

Η ζωή μας είναι γεμάτη με αγωνίες, ελπίδα, στόχους, στιγμές χαλάρωσης, αλλά και άγχος.. Γεννιόμαστε και καλούμαστε να αναλάβουμε μια καθημερινότητα ελέγχοντας το alarm system του εγκεφάλου μας ώστε να μην "χτυπάει" συνέχεια.  

Πώς μπορώ να μειώσω την συνεχή ενεργοποίηση αυτού του συστήματος;
  • 'Όταν έχεις ένα πρόβλημα, μην προσπαθείς να βρεις τη λύση ΤΩΡΑ.  Σκέψου μια λύση η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε 6 μήνες από τώρα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο να δεχθεί αλλαγές και πιέσεις στην καθημερινότητά του. Παράδειγμα: Θέλεις να αλλάξεις αντικείμενο στη δουλειά σου; Η λύση δεν είναι να τα παρατήσεις όλα τώρα και να φύγεις, αλλά να προγραμματίσεις που θα ήθελες να είσαι σε 6 μήνες και να δώσεις και περιθώριο στον εαυτό σου να βάλει μικρούς στόχους καθημερινά ώστε να κάνει την αλλαγή. 
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι μπορείς να ελέγξεις μόνο ό,τι αισθάνεσαι. Είναι σημαντικό να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματά σου, να αφουγκράζεσαι τον εαυτό σου και τότε το σώμα και ο νους θα συνεργαστούν. Με λίγα λόγια, θέλει πάθος ο εγκέφαλος σε ό,τι κάνουμε!
  • Συγκεντρώσου στην επίλυση του προβλήματος και όχι στο πρόβλημα. Ο εγκέφαλος μας έχει ανάγκη από συζήτηση, εναλλακτικές λύσεις και νέες ιδέες για να αντιδράσει, όχι υπενθύμιση προβλημάτων, γιατί αυτό απλώς ενεργοποιεί την άμυνα.
  • Δημιούργησε μια λίστα από εικόνες, μουσική που γνωρίζεις ότι σε ηρεμούν και σε χαλαρώνουν. Χρησιμοποίησε αυτή την "Happy List", κάθε φορά που νιώθεις ότι χρειάζεται ο εγκέφαλος σου ηρεμία.

Φρόντισε τον εγκέφαλο σου, το νου σου, τη δύναμη σου και ομόρφυνε την καθημερινότητά σου, με χαμόγελο και humor.  

Είναι όλα εκεί στον εγκέφαλο, στον τρόπο που σκεφτόμαστε  και αναλύουμε τη ζωή, τους ανθρώπους, τα γεγονότα. Τα συναισθήματα τα παράγουμε εμείς και κανένας δεν μπορεί να σου τα επιβάλλει.

Η ζωή έχει προκλήσεις και δυσκολίες αλλά και τη μαγεία να την μεταμορφώνουμε κάθε φορά και κάθε στιγμή με μια απλή σκέψη. Αξίζει αυτή η σκέψη τις περισσότερες φορές να έχει συναισθήματα ελπίδας, αγάπης και δύναμης, και πιστέψτε με, ο εγκέφαλος και το σώμα, θα σας το ανταποδώσει!

 
Looking for your Inner Balance?

Looking for your Inner Balance?

 Γιατί οι περισσότερες μαμάδες είναι ...ψυχαναγκαστικές;

Γιατί οι περισσότερες μαμάδες είναι ...ψυχαναγκαστικές;