Περί... εξυπνάδας

Περί... εξυπνάδας

 "Δεν είμαι έξυπνος", μου είπε μια φορά ένας κύριος σε ένα σεμινάριο.

"Δεν είμαι πολύ έξυπνη", μου είπε μια μαθήτρια πρόσφατα.

Ποιος είναι έξυπνος τελικά, και πως μπορείς να κρίνεις τι είναι η εξυπνάδα;

Στις σπουδές μου, από τότε που θυμάμαι να διαβάζω για την ευφυΐα, υπήρχαν πολλές διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις αλλά και εργαλεία με τα οποία μπορούσες να μετρήσεις την "ευφυΐα" του καθενός.. Μεταξύ μας, τη χαζομάρα ή μάλλον για να το πω πιο όμορφα, την έλλειψη ευφυΐας! Κι όσα χρόνια κι αν πέρασαν, δεν ξέρω ακόμα κάποιο ψυχομετρικό εργαλείο να τη μετράει. Τι είναι επομένως η εξυπνάδα και τι όχι; Γιατί ειλικρινά, έχω γνωρίσει πανέξυπνους ανθρώπους που όταν κλήθηκαν να συμπληρώσουν ψυχομετρικά εργαλεία (tests) ευφυΐας, δε τα κατάφεραν...

question-2519654.png

Έχεις ακούσει ποτέ για την συναισθηματική νοημοσύνη;

Λοιπόν, τον παραπάνω όρο τον εισήγαγε ο D. Golman και αναφέρει ως Συναισθηματική Νοημοσύνη (E.Q.) τα εξής:

 • Την ικανότητα του ανθρώπου να ενεργοποιεί τον εαυτό του.
 • Να επιμένει.
 • Να επιβιώνει παρόλες τις δυσκολίες στην καθημερινότητα του.
 • Να ελέγχει τις παρορμήσεις του.
 • Να καθυστερεί την ικανοποίηση των δικών του αναγκών.
 • Να μπορεί ρυθμίζει τη διάθεση του.
 • Να ελέγχει τις ψυχολογικές διακυμάνσεις του.
 • Να διαθέτει ενσυναίσθηση.
 • Να μπορεί να κατανοεί τους άλλους.
 • Να συναισθάνεται τους συνανθρώπους του.
 • Τέλος, να έχει μια θετική και αισιόδοξη σκέψη, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο. 

Ο λόγος που αναφέρω όλα τα παραπάνω είναι γιατί μέσω ερευνών πια, γνωρίζουμε ότι το IQ (η ευφυΐα) συνεισφέρει μόνο κατά 20% στη μελλοντική επιτυχία και ισορροπία του ατόμου, ενώ το 80% βασίζεται στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του. Που σημαίνει δηλαδή, ότι όταν το άτομο μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματα του, να αφουγκράζεται τον εαυτό του αλλά και τους άλλους γύρω του, να χαμογελάει με τις δυσκολίες και να ελπίζει, τότε θεωρείται και μπορεί πρακτικά να είναι ευτυχισμένο.

Ουσιαστικά είναι σε θέση να μεταμορφώνεται, να προσαρμόζεται και να παραμένει ανθεκτικό σε ό,τι και αν συμβεί.  

Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, όμορφες αλλά και πάρα πολλές φορές δύσκολες, μας καλεί να συνεχώς να παραμείνουμε αισιόδοξοι, θετικοί και έτοιμοι να ανταποκριθούμε! Αυτό είναι ευφυΐα! Αυτό δείχνει τη μαγεία του να συνδυάζει ο εγκέφαλος όλες τις ικανότητες του ώστε να παραμένει ενεργός, δυναμικός και παραγωγικός, απέναντι σε κάθε τι που μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος.

Καλλιεργείστε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη, και μαζί και των παιδιών σας όσοι έχετε, και ανακαλύψτε παρέα τη δύναμη και τη μαγεία της ανθεκτικότητας στις καθημερινές δυσκολίες και ταλαιπωρίες. Η ζωή δεν είναι μόνο λογική. Είναι συναίσθημα, χαμόγελο, προσπάθεια, δύναμη και αντοχή, ώστε να σηκωνόμαστε και να ξεκινάμε κάθε ημέρα με δύναμη και αισιοδοξία.

Και το σημαντικότερο, να καμαρώνουμε τον εαυτό μας, να του αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα συναισθήματα, τους ανθρώπους και τις σκέψεις!

Life is full of emotions!

 
Elisabeth_Sig.png
Η δύναμη της σιωπής

Η δύναμη της σιωπής

Τι είναι τελικά ευτυχία;

Τι είναι τελικά ευτυχία;