Η δύναμη της σιωπής

Η δύναμη της σιωπής

Η σιωπή είναι επικοινωνία!

Το να μη μιλάς ως επαγγελματίας και να σέβεσαι τη σιωπή του ασθενή ή πελάτη σου, έχει μεγάλη δύναμη και αποτελεί σημαντική στιγμή στο τρόπο που επικοινωνείτε μεταξύ σας.  

Το να σεβαστείς ως γονιός και ως εκπαιδευτικός τη σιωπή του παιδιού σου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ιδιαίτερα δύσκολο μερικές φορές.. Αλλά η σιωπή, θα σας έλεγα από τη δική μου θέση, σημαίνει πολλά και χρειάζεται να ξέρει κάποιος να τη διαχειριστεί, τόσο για τον άλλο άνθρωπο όσο και για εμάς τους ίδιους.

Γνωρίζετε τους κώδικες της σιωπής στην επικοινωνία; Γνωρίζετε άραγε και τη δύναμη της σιωπής για την υγεία του εγκεφάλου μας;

Η σιωπή είναι γεμάτη συναισθήματα και δυνατό μη λεκτικό υλικό. Η σιωπή εκδηλώνει την εμπιστοσύνη που νιώθει ένα άτομο απέναντι μας, δηλώνει συναίσθημα κι από μέρους μας ακόμα και σεβασμό στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο άλλος. Δεν είναι εύκολη η σιωπή για κανέναν. Θα έλεγα είναι ο πιο δύσκολος τρόπος επικοινωνίας, αλλά δεν παύει να είναι επικοινωνία. Στη σιωπή μιλάει το σώμα, το συναίσθημα, οι δεξιότητες του καθενός γύρω από την ενσυναίσθηση που έχει, την κατανόηση, την απαλλαγή προκαταλήψεων. Η σιωπή είναι υγεία και πολλές φορές λέει πιο πολλά κι από τις ίδιες τις λέξεις.

Μην τη φοβάστε τη σιωπή όταν ο άλλος σας κοιτάει στα μάτια, μην κυρίως μη τη φοβάστε τη σιωπή τόσο ώστε να την απομακρύνετε από τη δική σας τη ζωή. Μην τη φοβάστε τη σιωπή, γιατί είναι σαν να φοβάστε τον ίδιο σας τον εαυτό και μαζί τις δικές σας σκέψεις.  

Χρειάζεται να σωπάσουμε μερικές φορές για να κοιτάξουμε λίγο πιο βαθιά στο συναίσθημα. Χρειάζεται να αφήσουμε τις λέξεις για λίγο και να παρατηρήσουμε, να κάνουμε συνειρμούς και να ανακαλύψουμε τη μαγεία και τη δύναμη που κρύβει η σιωπή.  

Τα πιο δυνατά συναισθήματα, μέσα από τη σιωπή είναι που εκδηλώνονται. Μέσα από την ηρεμία που προκαλεί η σιωπή, η στιγμή και το συναίσθημα που εκπέμπεται.

Δεν είναι απαραίτητες πάντα οι λέξεις για να εκφραστούμε. Κοιτάξτε γύρω σας και απολαύστε την ηρεμία, τη γαλήνη της φύσης και συντονιστείτε με τη σιωπή και το συναίσθημα. Αφουγκραστείτε τις σκέψεις σας, αντιληφθείτε τις σκέψεις του άλλου και παρατηρήστε το σώμα σας. Η γαλήνη της σιωπής εκπέμπει ηρεμία, αρκεί να ξέρεις να τη διαχειριστείς. Όπως όλα σε αυτή τη ζωή, έτσι και η σιωπή χρειάζεται σωστή διαχείριση!

Enjoy your silence!

 
Elisabeth_Sig.png
Πάλη ή φυγή;

Πάλη ή φυγή;

Περί... εξυπνάδας

Περί... εξυπνάδας