Τι είναι τελικά ευτυχία;

Τι είναι τελικά ευτυχία;

Πόσα άρθρα γράφονται καθημερινά για την ευτυχία.. Πόσοι στίχοι έχουν γραφτεί κι έχουν μελοποιηθεί για να μεταφέρουν την έννοια της ευτυχίας...

Έχω ακούσει τόσες φορές γυναίκες να λένε ότι η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να δημιουργήσεις οικογένεια, να κάνεις παιδιά! Άλλες πάλι, ότι η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να έχεις και σημαντική δουλειά και ανάλογα χρήματα. Εξίσου δεκτό!

Άντρες από την άλλη, να αναφέρουν ότι ευτυχία είναι να έχεις μια ωραία σχέση που να σε καταλαβαίνει, να έχεις και λίγο την ελευθερία σου και τους φίλους σου..

Άρα ευτυχία είναι όλη η ζωή και τα πάντα! Είναι η οικογένεια, οι φίλοι, το σπίτι που θα αγοράσεις, το ωραίο αυτοκίνητο, η επιτυχία στις εξετάσεις και πάει λέγοντας. Δε σταματάει ποτέ και πουθενά, έχει ποικίλα ύψη και βάθη.

Αυτό που όλοι φαίνεται να ξεχνάμε όμως, είναι το ότι η ευτυχία είναι συναίσθημα. Ευτυχία δεν είναι τα παιδιά, η οικογένεια, οι φίλοι, το σπίτι που έχουμε ή που δεν έχουμε, τα λεφτά που αποκτάμε ή δεν αποκτάμε, η δουλειά μας.. Αν όλα αυτά ήταν ευτυχία, γιατί γκρινιάζουμε όταν τα έχουμε, γιατί εκνευριζόμαστε και δεν έχουμε ζωγραφισμένο πάνω μας το χαμόγελο της ευτυχίας όταν είμαστε με τα παιδιά μας; Γιατί σκάμε στη δουλειά μας, αντιδρούμε με τους φίλους μας και βρίσκουμε πάντα κάτι να μας χαλάει τη διάθεση; Αν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος με αυτό που έχεις, δεν υπάρχει “ναι μεν, αλλά” πουθενά στο μυαλό σου.

Ευτυχία επομένως είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. Δεν είναι ούτε το καινούργιο αυτοκίνητο, ούτε ο γάμος, ούτε τα παιδιά που φέρνουν την ευτυχία. Στο κάτω-κάτω, τι βάρος είναι αυτό που καλούμε τα παιδιά μας να σηκώσουν, μόνο και μόνο ώστε να μας κάνουν ευτυχισμένους; Δεν είναι δική τους υποχρέωση...

Ευτυχία είναι να είσαι χαρούμενος με τον εαυτό σου, να χαμογελάς με μικρές ασήμαντες στιγμές, να απολαμβάνεις και τη βροχή και τη ζέστη, ακόμα και το χαλάζι. Ευτυχία είναι να ακούς και να μη μιλάς, να παρακολουθείς και να ονειρεύεσαι, να εξελίσσεσαι και να προχωράς. Ευτυχία δεν είναι να σε τραβάει από το χέρι ο άλλος ή να απαιτείς να έχεις το χέρι του άλλου πάντα διαθέσιμο. Γιατί όπως λένε και το δείχνουν με τις κινήσεις τους οι μεγάλοι πια σε ηλικία άνθρωποι, ευτυχία είναι να είσαι ανεξάρτητος και όχι αναγκασμένος να ακουμπήσεις στον άλλον για να κατέβεις τα σκαλιά, κι ας το κάνει με αγάπη και φροντίδα να κρύβεται από πίσω.

Ψάξτε τον εαυτό σας, τις επιθυμίες σας, τις δυνάμεις που έχετε μέσα σας και παλέψτε για τη δική σας ευτυχία. Πασχείστε να ανακαλύψετε το μαγικό συναίσθημα που φέρνει στη ματιά, την αντίληψη των πάντων. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος, δεν κρίνει και δε σχολιάζει, δεν κατηγορεί άλλους, πονάει μόνο που δεν μπορεί να μεταδώσει το συναίσθημα αυτό στους άλλους, ώστε να δουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τι όμορφο που είναι να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Δε μπορεί να το μεταδώσει έτσι εύκολα, γιατί αυτό απαιτεί δουλειά, πολλή δουλειά, κυρίως προσωπική με τον εαυτό του, τις σκέψεις του και τη συνείδηση του...

Την ευτυχία για να την κατακτήσεις θέλει αγώνα όχι εκεί έξω, αλλά μέσα βαθιά στην ψυχή σου.

Life is full of happiness. Discover yours!

 
Elisabeth_Sig.png
Περί... εξυπνάδας

Περί... εξυπνάδας

Η πρώτη εντύπωση...

Η πρώτη εντύπωση...