Forest Bathing ή αλλιώς μια βόλτα στο δάσος

Μπορεί να λέμε ότι μια βόλτα στη φύση, στο δάσος, είναι ευεργετική, αλλά είναι πολύ διαφορετικό να μπορείς να αναγνωρίζεις την αλλαγή στο σώμα, τη σκέψη και το συναίσθημά σου τη στιγμή που βρίσκεσαι σε αυτό..

Η δύναμη της κούνιας

Η κούνια στη φυσική μεταφράζεται ως ταλάντωση. Η ταλάντωση στην ψυχολογία έχει μια μαγική δύναμη, αυτή του συγχρονισμού. Το παιδί που θα καταφέρει να κάνει κούνια μόνο του, ουσιαστικά έχει καταφέρει να συντονίσει το σώμα με τον εγκέφαλο του. Έχει καταφέρει να φέρει σε αρμονία όλο του το σώμα, τη σκέψη αλλά και την αναπνοή του.

Ερμηνεύοντας την αξία της ζωής...

Το να μην αλλάζουμε επομένως τις συνήθειες μας είναι αυτό που μας αρέσει μεν αλλά μας κάνει κακό δε, σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε. Aφήνουμε τον εγκέφαλο μας να διεκπεραιώνει τις καθημερινές του λειτουργίες χωρίς πολλή σκέψη, και αυτό ακριβώς είναι που τον... γερνάει.

Οι άνθρωποι των σπηλαίων αγχώνονταν;

Αναθεωρήστε τι αξίζει στη ζωή σας περισσότερο, ιεραρχήστε τις αξίες στη δική σας ζωή και αφήστε το σώμα να σας προστατέψει όπως αυτό ξέρει. Μη του θέτετε όρια και μη παραβιάζετε τη φυσιολογική του λειτουργία. Το stress για να ένα email, ένα ραντεβού, μια υποχρέωση, δεν αντιστοιχεί στο stress της απειλής από μια βόμβα, ένα αρπακτικό ή μια φυσική καταστροφή.

Αποσύροντας τον αρνητισμό από την καθημερινότητα μας...

Η σκέψη είναι η δύναμή σου, κι αν από τη στιγμή που γεννιόμασταν μας εκπαίδευε κάποιος να σκεφτόμαστε διαφορετικά, τότε θα μπορούσαμε να βλέπαμε και με διαφορετικό βλέμμα το κάθε τι που προκύπτει στην καθημερινότητα μας. Ίσως και να χαμογελούσαμε στη δυσκολία...

Εσύ τι βλέπεις;

Η προσωπικότητα είναι ουσιαστικά ένα σύνολο πεποιθήσεων, βιωμάτων, αντιλήψεων και συναισθημάτων. Ένας ανεξάντλητος κόσμος που ερμηνεύει τα πάντα συνδυάζοντας το συναίσθημα, τη σκέψη, τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις και τόσα μα τόσα άλλα.

Κάποιοι τα καταφέρνουν καλύτερα..

Η επικοινωνία είναι το Α και το Ω σε όλα, στα πάντα! Στη χαρά αλλά και στα προβλήματα, στην ανατροφή των παιδιών και στη φροντίδα του ηλικιωμένου, στην αρμονική συγκατοίκηση με άλλους, ακόμα και στη φροντίδα ενός κατοικίδιου.

Ψευδείς μνήμες

Μην ξεγελιέστε από τις μνήμες σας, μιας κι αυτές μερικές φορές μπορεί να είναι λίγο διαφορετικές από την πραγματικότητα. Μην πείθεστε από τις μνήμες και τις περιγραφές άλλων, ακούστε το συναίσθημα, κι εκεί θα βρείτε πάντα την αλήθεια σας!

Ελέγχοντας τα συναισθήματα

Αφιέρωσε κάθε ημέρα 10' για εσένα και προσπάθησε να αντιμετωπίσεις αυτά που νιώθεις. Δώσε περισσότερη δύναμη στη χαρά που μπορεί να νιώθεις και μετέδωσε τη, επικοινώνησε την, δίδαξε την και σε άλλους. Νιώσε την ευγνωμοσύνη για τη στιγμή που νιώθεις έτσι, τώρα.

Γίνε το ουράνιο τόξο κάποιου άλλου...

Η ζωή μπορεί να είναι άδικη μερικές φορές για όλους μας, μπορούμε όμως όλοι μαζί να ξυπνάμε με φωτεινές και ζωντανές ημέρες, χαρίζοντας κάθε ημέρα ο καθένας μας λίγο από τα χρώματα του...ουράνιου του τόξου!

Η αγάπη του άλλου..

Την αγάπη τη νιώθεις γύρω σου από το άτομα που σε αγαπάνε, ακόμα και αν δεν είναι δίπλα σου όλη την ώρα. Η σκέψη και τα συναισθήματα δε γίνονται πιο δυνατά και η αγάπη δε γίνεται πιο ισχυρή, αν είσαι απλά συνέχεια δίπλα στον άλλον. Την αγάπη την αφουγκράζεται ο άνθρωπος σου με ένα απλό τηλεφώνημα, μια κίνηση ή ένα βλέμμα.

Μήπως είμαι καταναγκαστικός;

Προσπαθήστε να υιοθετήσετε το "καλό θα ήταν" στη ζωή σας, στη ζωή των παιδιών σας, χαρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να μην καταπιέζεται για τα πάντα. Κι ακόμα περισσότερο, για τα θέλω και πρέπει των άλλων.

"Από Δευτέρα, θα ξεκινήσω..."

Απολαύστε κάθε στόχο, κάθε προσπάθεια και νιώστε το συναίσθημα σε ο,τιδήποτε κάνετε. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα μεγάλος ο στόχος, μεγάλης διάρκειας ή δύσκολος για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας... Η θέληση και η συνέπεια επιβραβεύονται ακόμα κι αν είναι για 1 λεπτό κάθε μέρα!

Ένα παιδί αγχώνεται...

Το άγχος είναι ίδιο σε όλους μας, οι σκέψεις είναι αυτές που μας ταράζουν... Το να μπορούμε όμως να τις παρατηρήσουμε σε μικρή ηλικία θα έλεγα ότι είναι σωτήριο για το μετά, για την εφηβεία, την ενήλικη ζωή μας και την ευτυχία μας αργότερα.

Ελέγχοντας τις σκέψεις μας, επιλέγουμε την... ευτυχία

Αφουγκραστείτε τον εαυτό σας, ακούστε τις σκέψεις σας και το σώμα σας, και θα δείτε πως η ευτυχία είναι εκεί σε μικρά, μπορεί πολύ μικρά μερικές φορές πράγματα που συμβαίνουν κι εμείς απλά τα παραβλέπουμε.

Νεύρα. Μπορείς να τα διαχειριστείς;

Το να εκπαιδεύουμε το σώμα μας αλλά και τον εγκέφαλο μας  να ανταποκρίνεται σε μικρά και μεγάλα γεγονότα με την ίδια ένταση, το μόνο που καταφέρνει είναι να κουράζει, να εξαντλεί και να αλλοιώνει.

Ενσυναίσθηση. Δηλαδή;

Δείξτε ότι κατανοείτε τα συναισθήματα του άλλου και θα αρχίστε να απολαμβάνετε διαφορετικά τη ζωή. Κι αυτό επειδή το χαμόγελο της ικανοποίησης από μια όμορφη, ανθρώπινη επικοινωνία, θα φανεί και στο δικό σας πρόσωπο και τη δική σας ψυχή!