Μα πως χωράει ο εγκέφαλος τόσες πληροφορίες;

Μα πως χωράει ο εγκέφαλος τόσες πληροφορίες;

Πιστέψτε το ή όχι, αν δεν κοιμόμασταν, ο εγκέφαλος μας δεν θα χωρούσε άλλο υλικό!  

Αυτό έδειξαν έρευνες που έγιναν πρόσφατα, σχετικά με την ικανότητα του ανθρώπου να αποθηκεύει κάθε μέρα όλο και περισσότερο υλικό και πληροφορίες.

Λοιπόν, ας το ξεκινήσουμε διαφορετικά. Ο εγκέφαλός μας κάθε ημέρα μαθαίνει διάφορα, ακούει, θυμώνει, γελάει με διάφορα περιστατικά, παρακολουθεί τηλεόραση, ακούει ραδιόφωνο, μουσική, λαμβάνει με λίγα λόγια άπειρα ερεθίσματα και πληροφορίες. Κάθε φορά που πραγματοποιεί έστω και μια από τις παραπάνω δραστηριότητες, δημιουργεί τις λεγόμενες συνάψεις. Και τώρα θα πείτε (και με το δίκιο σας):

Τι είναι η σύναψη;

Από νευρώνα σε νευρώνα, στον εγκέφαλό μας δημιουργούνται οι συνάψεις (από τη λέξη συνάπτω), υπεύθυνες να μεταφέρουν τις πληροφορίες που δεχόμαστε. Θα έλεγε κανείς πως αποτελούν κάτι σαν puzzle, όπου το ένα κομμάτι ενώνεται με το άλλο και δίνει μια εικόνα, ένα νόημα, ένα περιεχόμενο... Φαντάσου πόσες συνάψεις έχουμε για κάθε τι που μαθαίνουμε. Σύναψη και πληροφορία, μια σχέση αλληλένδετη.. 

Πως χωράει ο εγκέφαλος όλες αυτές τις πληροφορίες όλα αυτά τα χρόνια;;;

Συρρικνώνει συνάψεις γεγονότων και πληροφοριών που δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πότε; Κατά τη διάρκεια του ύπνου!! Τόσο απλά, τόσο μαγικά! Κοίτα να δεις κάτι τεχνικές που έχει αυτός ο εγκέφαλος! Γι' αυτό το λόγο αγαπημένοι μου, μερικά πράγματα, κυρίως γεγονότα και καταστάσεις τα οποία ο εγκέφαλος δεν τα κρίνει ως σημαντικά, συρρικνώνει τη σύναψη τους κατά τον ύπνο μας, και μας αφήνει έτσι χώρο να δημιουργήσουμε νέες συνάψεις, νέες πληροφορίες. Κατά αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος βρίσκει χώρο και αποθηκεύει ανεξάντλητες πληροφορίες και να... χαίρεται με κάθε τι νέο που μαθαίνει. Αν και μέχρι τώρα θα το έχετε καταλάβει, ακριβώς γι' αυτό το λόγο ο ύπνος είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο (μεταξύ άπειρων άλλων).

Σημαντικά γεγονότα και πληροφορίες δεν ξεχνιούνται λοιπόν. Ε, και αν ξεχάσατε κάτι, μάλλον δεν ήταν και πολύ σημαντικό! Ξεκουράστε και αδειάστε τον εγκέφαλο για νέες περιπέτειες!

 
Τι 50, τι 60, τι 80...

Τι 50, τι 60, τι 80...

Με κάλεσαν στα Education Business Awards.. Λες❓

Με κάλεσαν στα Education Business Awards.. Λες❓