Τελειομανής ή Ψυχαναγκαστικός;

Τελειομανής ή Ψυχαναγκαστικός;

"Είμαι ψυχαναγκαστικός, το ξέρω", μου είπε ένας manager μια ημέρα εκπαίδευσης σε μια εταιρεία..

"Και πως είναι ο ψυχαναγκαστικός;", τον ρώτησα. Η απάντηση του αναφερόταν στη τελειομανία που τον διακατέχει, στην ανάγκη να είναι όλα τέλεια!  

Πόσοι καθημερινά αναφερόμαστε σε αυτή τη διαταραχή χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζουμε απόλυτα το βάθος αλλά και την ταλαιπωρία που κρύβει μέσα της. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι πραγματικά δύσκολη γι' αυτόν που τη βιώνει. Δεν αφορά τη τελειότητα και τη τάξη, την καθαριότητα και το έλεγχο των πραγμάτων της καθημερινότητας μας.. Κρύβει κάτι παραπάνω και αφορά τη σκέψη του ατόμου, το άγχος και το συναίσθημά του, το γεγονός ότι δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Ώσπου καταλήγει αυτό να τον ελέγχει και να του ορίζει την καθημερινότητα.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), obsessive compulsive disorder (OCD) στα Αγγλικά, δε σταματάει με μια κίνηση ή μια απλή σκέψη. Η σκέψη ορίζει την συμπεριφορά, η σκέψη "προστάζει" το άτομο να επιστρέψει πάλι στο σπίτι να ελέγξει αν έσβησε τον φούρνο, ενώ είναι σίγουρος/η ότι έσβησε τον φούρνο φεύγοντας. Η ΙΨΔ είναι μια υποδούλωση του ατόμου σε μια ιεροτελεστία, όπου ιεροτελεστία μπορεί να είναι όλη του η καθημερινότητα, ολόκληρη η ζωή του.  

Τα συναισθήματα του φόβου και της αμφισβήτησης είναι τόσο έντονα που αδυνατεί να τα διαχειριστεί. Γιατί ουσιαστικά η σκέψη και το συναίσθημα θα οδηγήσουν ένα ψυχαναγκαστικό άτομο στο να αγχωθεί ακόμα περισσότερο, κι εν συνεχεία να φοβηθεί ότι θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα σε άλλους εξαιτίας του. Είναι ο ίδιος ή η ίδια που θα ευθύνεται για τα πάντα γιατί απλώς έπρεπε να το είχε σκεφτεί... Δεδομένου ότι το άγχος και τον φόβο κανένας μας δεν τα επιθυμεί, αποδέχεται να ακολουθήσει τις... εντολές του μυαλού, της σκέψης, προκειμένου να είναι όλα σωστά, όπως πρέπει..

Κάθε φορά λοιπόν που αναρωτιέστε αν είστε ιδεοψυχαναγκαστικοί ή απλώς τελειομανείς, θυμηθείτε το video που σας δείχνω παραπάνω. Το να είσαι τελειομανής δε βασανίζει το μυαλό ή την καθημερινότητά σου, δεν ορίζει τη συμπεριφορά σου σε βαθμό τέτοιο που να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, τις σκέψεις και τις πράξεις σου.  Δεν επιζητάς την ιεροτελεστία για να νιώσεις ανακούφιση και να δηλώσεις ικανοποιημένος ότι όλα πάνε καλά!  Ίσα ίσα, που ο τελειομανής ξέρει τις δυνάμεις και τις ικανότητες του, κι απλά ανεβάζει τον.. πήχη κάθε φορά, όλο και πιο ψηλά!

Η ζωή κυλάει και τα πράγματα τείνουν να πηγαίνουν καλά μόνο όταν εξασκείς το σώμα και τη σκέψη υπέρ σου, όταν προκαλείς το μυαλό σου να πάρει αποφάσεις και το σώμα σου να ακολουθήσει. Όταν μπορείς και απολαμβάνεις την αποτυχία ως εξέλιξη και προσπάθεια για ακόμα καλύτερες μέρες!

Life is full of challenges!

 
Elisabeth_Sig.png
Η μαγεία της ομαδικής προσπάθειας

Η μαγεία της ομαδικής προσπάθειας

Forest Bathing ή αλλιώς μια βόλτα στο δάσος

Forest Bathing ή αλλιώς μια βόλτα στο δάσος