It's All in Your Brain!

It's All in Your Brain!

Αδυνατώ να υπολογίσω τις φορές που με έχουν πάρει τηλέφωνο ώστε να μου πουν πως υποφέρουν από κρίσεις πανικού και ότι δεν αντέχουν άλλο να ζουν με αυτό το... πρόβλημα.

Καταλαβαίνω ότι το να βιώνεις κρίσεις πανικού είναι οδυνηρό, αλλά θα προτιμούσα να πω ότι είναι εξίσου οδυνηρό το να τροφοδοτείς με τόσο άγχος και stress τη ζωή σου κάθε ημέρα, χωρίς πρωτίστως να προσπαθείς να το διαχειριστείς.

Οι κρίσεις πανικού είναι έντονο άγχος. Προκύπτουν ξαφνικά, έχουν μικρή διάρκεια και παρόλο που δεν το αντιλαμβάνεσαι, δεν κινδυνεύεις να πάθεις κάτι σοβαρό στην υγεία σου. Η κρίση πανικού αιφνιδιάζει, και γι' αυτό το λόγο και πανικοβάλλει. Βασίζεται στη δική σου σκέψη, μιας και χωρίς να το καταλάβεις ενεργοποιείς το σύστημα άμυνας του οργανισμού σου, που είναι υπεύθυνο να σε προστατεύσει για κάτι πραγματικά σοβαρό που πρόκειται να συμβεί.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος και η λογική μας δεν μπορούν να εξηγήσουν τα συμπτώματα της άμυνας από τη στιγμή που δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση. H πιο λογική είναι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στην υγεία του ατόμου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπνεύσουν καλά, να ζαλίζονται και να νιώθουν φοβερή ταραχή. Η λογική εξήγηση για όλα αυτά τα συμπτώματα θα ήταν μια καρδιακή προσβολή ή ένα ισχαιμικό επεισόδιο. Έχοντας αυτή την εξήγηση κατά νου για τα συμπτώματα που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή, είναι πολύ λογικό να νιώσουμε πανικό και να θέλουμε να τρέξουμε, να φωνάξουμε βοήθεια ή να λιποθυμήσουμε από το σοκ.

Exercise Time

Πριν καταλήξετε να αναλύσετε τα πάντα και όλα τα συμπτώματα δίνοντας μια λογική εξήγηση, ξεκινήστε να κάνετε διαφραγματικές αναπνοές, τρεις-τέσσερις, ώστε να ξεκινήσετε να ασχολείστε με την αναπνοή σας και όχι με τα συμπτώματα. Θυμηθείτε ότι δεν κινδυνεύετε οπότε δεν υπάρχει και λόγος να φοβάστε!

Επόμενη άσκηση είναι η ακόλουθη:  

Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας με ακόμα περισσότερες ασκήσεις... εγκεφάλου, και θα παρατηρήσετε σιγά-σιγά ότι τα συμπτώματα θα μειώνονται! Το μυστικό είναι να μην δώσετε μεγάλη σημασία στα συμπτώματα, μην τα φοβηθείτε, γιατί ο φόβος τα ενισχύει και ξεκινάει μια έντονη διαδικασία σε όλο το σώμα που στόχο έχει να αμυνθεί στο φόβο. Ο φόβος για το σώμα και τον εγκέφαλο είναι σήμα S.O.S.,  αν δεν το στείλετε, δεν θα ενεργοποιηθεί κανένας μηχανισμός άμυνας και κανένα σύστημα. Οπότε πριν αναλύσετε τα σύμπτωμα, πριν εκφράσετε το φόβο σας για τις συνέπειες και την πορεία του άγχους σας, κάντε διαφραγματικές αναπνοές και κοιτάξτε γύρω σας.

33469983576cae7c7acfb06e99b5e8b7.jpg

Παρατηρήστε και πείτε τις λέξεις 5 πραγμάτων που βλέπετε μπροστά σας, 4 πραγμάτων που αισθάνεστε, 3 ήχους που ακούτε και 2 μυρωδιές που αναγνωρίζετε, μαζί με κάτι που νιώθετε τη γεύση του. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το να βρεθείτε σε ένα χώρο θεάτρου, χώρος δύσκολος να διαχειριστείς αν σε πιάσει πανικός.

Βλέπω: θεατές, καρέκλες, σκηνή, εισιτήρια, μια ομπρέλα ενός θεατή.

Αισθάνομαι: Ζέστη που νιώθω στο σώμα μου, κρύο που έχει η αίθουσα, ιδρώτα που έχουν τα χέρια μου, πόνο στην πλάτη μου.

Ακούω: Το βήχα ενός θεατή, το τρίξιμο της καρέκλας, το κινητό που χτυπάει.

Μυρίζω: Το pop corn που ετοιμάζεται έξω, το άρωμα ενός θεατή.

Γεύομαι: Τη γεύση κανέλας από την καραμέλα που τρώω.

Χρησιμοποιήστε όλες σας τις αισθήσεις για να επανέλθετε στην προηγούμενη σας κατάσταση, ώστε να βοηθήσετε το σώμα και τον εγκέφαλο σας να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Η τεχνική αυτή βοηθάει τον εγκέφαλο να ηρεμήσει και να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, άρα δεν χρειάζεται να στείλει σήμα S.O.S. στο υπόλοιπο σώμα να ενεργοποιηθεί προκειμένου να σωθεί...

Γιατί όταν πραγματικά κινδυνεύουμε δεν κάνουμε σκέψεις, δεν έχουμε χρόνο να παρατηρήσουμε γεύσεις, μυρωδιές και αντικείμενα. Τότε απλά τρέχουμε να σωθούμε. Τότε είναι πραγματικός ο κίνδυνος...

Για σκέψου το....

 
Elisabeth_Sig.png
Τρία πουλάκια κάθονται και φέρνουν τη... γαλήνη

Τρία πουλάκια κάθονται και φέρνουν τη... γαλήνη

Smartphones και tablets...

Smartphones και tablets...