Μα γιατί εκνευρίζεται τόσο εύκολα;

Μα γιατί εκνευρίζεται τόσο εύκολα;

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε τι παθαίνει ο συνομιλητής μας κι εκεί που συζητάμε ήρεμα αρχίζει και εκνευρίζεται, φωνάζει και ψάχνει να "πιαστεί" από το ο,τιδήποτε απλά και μόνο για να ξεκινήσει καβγάς. 

Μην ψάχνεις να βρεις τι έχεις κάνει ή αν έχεις πει κάτι λάθος.. Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων ο μετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου τους "διψά" για ένταση, μιας και μ' αυτόν τον τρόπο εθίζεται ο εγκέφαλος τους και μετά ηρεμεί. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, να μη συνεχίσεις να τρέφεις αυτήν την ανάγκη του άλλου. Είναι άκρως προτιμότερο να την αγνοήσεις..

Όσο περισσότερο ο άλλος έχει την ανάγκη να σε εκνευρίσει και να σε θυμώσει, τόσο εσύ χρειάζεται να είσαι ήρεμος, ήσυχος και σταθερός.

Σε πολλά άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ADD - Attention Deficit Disorder) ισχύει ακριβώς αυτό που ανέφερα πριν. Χρειάζεται να σταματήσεις να φωνάζεις για να σταματήσει και ο εγκέφαλος του συνομιλητή σου με ADD να "διψάει" για καβγά. Αναφέρω πολλές φορές σε γονείς παιδιών με ADD, να σταματήσουν να φωνάζουν στο παιδί τους γιατί αυτή η ένταση προκαλεί εθισμό στον εγκέφαλό τους, σε βαθμό μάλιστα να καταλήγει το παιδί να επιζητά αυτόν τον εκνευρισμό όλο και περισσότερο, προκειμένου να ικανοποιήσει την ανάγκη αυτή. Διατηρήστε όσο περισσότερο γίνεται ήρεμη τη φωνή σας, την ένταση αλλά και τον τόνο της, και με αυτό τον τρόπο θα ηρεμήσει και η ανάγκη που έχει το άτομο απέναντι σας να τσακωθεί. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις πως το ότι θέλει να τσακωθεί ο άλλος μαζί σου, δεν αφορά εσένα, αλλά μια δική του ανάγκη/εθισμό που δεν είσαι σε καμία των περιπτώσεων υποχρεωμένος να εκπληρώσεις. 

Είναι μαγικό πως τα άτομα αυτά μπορούν να χειριστούν όλα τα συναισθηματικά σου κουμπιά ώστε να σε κάνουν να εκνευριστείς. Λαμβάνουν τόση ικανοποίηση από τις φωνές σου και ότι σε εκνευρίσανε, οπότε θα κάνουν τα πάντα για να συνεχιστεί! Παρατήρησε ότι όσο δεν τους εκπληρώνεις την επιθυμία να εκνευριστείς και να τσακωθείς μαζί τους, τότε αρχίζει μια δική τους συμπεριφορά που θυμίζει λίγο στερητικό σύνδρομο. Μπορεί εσύ να δείχνεις ήρεμος και πράος αλλά εκείνοι γίνονται ακόμα πιο σκληροί και έτοιμοι για τσακωμό. Μην πτοείσαι! Αν συνεχίσεις κατά αυτόν τον τρόπο, δε θα αργήσει να ξεκινήσει να αλλάζει και η δική τους συμπεριφορά.

“Nothing strengthens authority so much as silence.”
— Leonardo Da Vinci

Είτε λοιπόν είναι το παιδί σου, είτε ένας συνάδελφος στο γραφείο, ο προϊστάμενος σου ή ακόμα και το άλλο σου μισό, σου διάβασε μερικά tips διάσωσης...

  • Μην φωνάζεις. Βασικός παράγοντας για να πετύχεις το στόχο σου.
  • Προσπάθησε όσο παρατηρείς ότι ο τόνος και η ένταση της φωνής του άλλου ανεβαίνει, ο δικός σου τόνος και ένταση να κατεβαίνουν.
  • Αν δεις ότι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να ελέγξεις επιτυχώς την κατάσταση, καλύτερα κάνε ένα διάλειμμα και επέστρεψε πάλι μετά από 5 λεπτά.
  • Μπορείς να κάνεις χιούμορ (όχι όμως σαρκαστικό ή επιθετικό) προκειμένου να ηρεμήσεις την όλη κατάσταση.
  • Άκου αλλά μην απαντάς.. Θυμάσαι το μαϊμουδάκι που δεν μιλάει αλλά ακούει μόνο; Γίνε για λίγο ένας καλός ακροατής.
  • Μπορείς να του/της πεις: "Θέλω να βοηθήσω, να κάνουμε κάτι παρέα ή να συνεργαστούμε, αλλά θα το κάνω μόνο εφόσον η κατάσταση είναι ήρεμη".

Και μην ξεχνάς ότι: "Όποιος φωνάζει, έχασε ήδη"!

 
Μόνο με ένα χάδι...

Μόνο με ένα χάδι...

Γιατί βλέπω όνειρα;

Γιατί βλέπω όνειρα;